114. SAYI / MART 2010

Sular aka aka…

Ay Vakti’nin sayfalarını araladıgımızda ilk olarak Şiraze sesleniyor bize. Bu ay dergimizde bir öyküsü olduğundan habersizler var, resim çizmeyi bilip kalemi olmayanlar, kalemi olup yazamayanlar, yazmayı bilip de cesaretini kökten kaybetmişler var…

Öykü de; Arif Akpınar ruhlardaki eksik cümleler tamama erecek diyor “Söz Hira’dan Çoktan İndi” isimli öyküsü ile. Naz Ferniba anlatıyor engebeli toprak yollarda devam eden aşemin ve dayenin yolculugunu, “Cezada Elif Kapısı”. Dünya üzerinde en güçlü silah, ateşlenmiş insan ruhudur diyor Emre Miyasoğlu “Ölümcül Şiirler” öyküsüyle. Akabinde “Kardan Adam” Ebubekir Koçak ve “Şekerden Bir Yalnızlık” Zuhal Gedik.
Araştırmada; Eyyüp Azlal geleneksel halk kültürümüze ışık tutan ata sözlerimiz arasında, “Darb-ı Meselden Atalar Sözüne” ile bir gezinti yapıyor.

Denemede; Şadi Aydın “Üç Gömleğin Sırrı”nı , Faik Öcal “Uzaktaki”ni anlatıyor. İsmail Bingöl “Kar Hatırlatır” yazısı eski kışların hatıralarıyla dolu, tamda Eyyüp Azlal’ın yazısına atıf yaparcasına, yöre halkının kışa dair sözleri ve darb-ı mesellerle keyifli bir yazı çıkarmış.

“Nokta Kalemin Secdesidir” de Yunus Emre Tozal, varlığın sırlarıyla donatılmış kâinata, arif penceresinden bakabilmenin tezahürüdür kalemin nesneye dokunduğu an, diyor.

Üzeyir Süğümlü, her çağda değişen sistemler ideal mutluluğu bir türlü getiremedi insanlığa… Eksik bir şeyler vardı… Ve ardından ekliyor; dön kendine ve gör suretini… O zaman ufukların sonsuzlaşacak… Oku ve dokun ruhuna, hakikate…
Ahmet Durmuş, insan coğrafyasının en kudretli hislerinden biridir hüzün diyor ve “Eflatunik Deneme” ile hüznün peşinden takip ediyor insanoğlunun seyrüseferini.
Dil, düşüncenin kendini gerçekleştirmesi için tek yardımcı. Değirmene buğday olan dil. Düşünce öğüttüğü buğdayla varolabilen. Söz, ikisini kenardan izlerken kendini gerçekleştiren diyor Mehmet Gedizli söz kelimesinin etimolojisinden günümüze kadar kullanımı ve sözün mahiyetine dair keyifli bir yazı “Söz” Söz Konusu Olunca”da sizi bekliyor. “Cemre Düştü” Ayla Ceren’in kaleminden.

Zehra Betül Bulut bu ay bizlere, “Bir Derviş, Bir Gece”yi yazmış…
Kitap bölümünde; ise Cavit Marancı’nın Sarıkamış Harekâtı ve 91. Alay kitabı konu alınmış. Uğur Mantu’nun hazırladığı bu bölümde kitapla ilgili detaylı bilgileri bulabilrsiniz, “Kar Altında Bir Hüzün ve Kahramanlık Hikâyesi.

Derginin sinema kategorisinde bu ay, kendine has üslubuyla dikkati çeken Hollywood’un en yetenekli yönetmenlerinden biri olan Martin Scorsese konu alınmış. “Martin Scorsese: Güç ve Adalet Arasında Sinema Estetiği” Abdullah Ömer Yavuz tarafından kaleme alınmış keyifli bir yazı.

Dergiye bu sayıda şiirleriyle konuk olanlar ise; “Hayata, Aşk’a ve Savaşa Dair” A. Vahap Akbaş, “Kar Yağınca Bir Oh Çekiyorum” Erol Erdoğan, “Kış Hazırlığı” İsa Karaaslan, “Gözler Aynalarda Susar” Selami Şimşek ve “Eğik Notalar”Yavuz Ertürk.

İyi okumalar…

Paylaş

Bu Sayının Diğer Yazıları

114. SAYI / MART 2010 / Ay Vakti
Sular Aka Aka… / Ay Vakti
Şirâze’den Şirâze’ye Saklı Mektuplar -55 / Şiraze
Cezada Elif Kapısı / Naz
Hayata, Aşka, Savaşa Dair / A.Vahap Akbaş
Tümünü Göster