Rasim Demirtaş

(14 Şubat 1 962/1 4 Mart 2017)

Bursa’da doğdu. Ankara Ünv. DTCF Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirdi ( 2001). Bursa Devlet Tiyatrosunda oyunculuk yaptı. Bursa Büyükşehir Belediyesi Türk Sanat Musikisi Bölümü ve Muğla İşletmecilik Yüksek Okulunda bir süre öğrenim gördü.

İstanbul ve Bursa’da çeşitli liselerde öğretmenlik yaptı. Şiirlerini İnsan Saati (Bursa 1996), Duygu Sayacı ( Ankara 1999), Güneşli Gölge (İstanbul 2007) kitaplarında topladı. Şiirlerinde Murat Günışığı ve Salih Çınar Han müstear isimlerini kullandı.

İnsan Saati, Esin Sanat, İkindi Yağmuru dergilerinin kuruluşuna katıldı. Kurulduğu 2000 yılı itibariyle başta Ay Vakti dergisi olmak üzere, birçok dergide şiirleri yayınlandı. Şiirleri üzerine çeşitli dergilerde yazılar yayınlandı.

Sanatla ilgili düşüncelerini İnsan Saati imgesinde şu şekilde ifadelendirdi: “Sanatçı, hayallerimize giren kişi. Onları süsleyen güzellikler bulucusu. Tek endişesi güzellik, tek düşüncesi yararlılık olan yenilikçi. Bilimsel yeterliliğine kattığı sanatçı duyarlılığıyla tabiata bakan ilk görücü. Tabiata uygunluk ve güzellik doğrultusunda beslenen, insan gerçeğini analiz eden buluşçu. İnsanın toplumsal ve evrensel duygu gerçeğini işleyen mutluluk dağıtıcısı. Duygu ve düşünce şölenine davetçi.

Şiir, anlatılan ve anlaşılan değil sezgisel olandır. Sözcükler imgelenirken doğal olmalı özgünlüğü ve işlevselliği barındırmalı. Çünkü şiir, edebiyatın bir oyuncağı değil, yaşamanın ta kendisidir.

Güzel gerektiği kadar uzun veya kısa olabilir. Divan, halk – modern sıradanlığı yansıtmamalı. Çocuk saflığıyla barış aramalı, ötekileştirmeyen değerler üretmeli yanılsamalardan ve ideolojilerden uzak, gerçekleri ve güzellikleri bulmalı. Yaşamak paradokstur. Olaylar ironik bir düzlemde gelişir. Aşk ister gerçek olsun, ister mecaz, en yüce değerdir. O, hukuktan da üstündür, siyasetten de… Aşkı en iyi şiir anlatır.”

İstanbul’da ikamet ettiğinde zaman zaman Ay Vakti’ne de uğrayan Rasim Demirtaş’ın, her şiir gönderdiğinde  “Şeref Hocam selam ve saygılarımla…” ifadesiyle sunduğu,    22 Ocak’ta yayınlamamız için gönderdiği( Bu sayıda yer alacaktı) ‘BEYAZ KALEM “ şiirini yayınlıyor, kendisine Allah’tan rahmet diliyoruz.

Paylaş

Bu Sayının Diğer Yazıları

168. Sayı / Mayıs-Haziran 2017 / Ay Vakti
İntizar Sancıları / Ali Yaşat
“Yol Sabırdır” / Şeref Akbaba
Gülhaneler / Nurullah Aydın
Güneş’e Aşık Kız / Yasin Ermek
Tümünü Göster